Faldende inflationsforventninger giver ECB hovedpine

Selvom Den Europæiske Centralbank ,ECB, ved torsdagens rentemøde forpligtede sig til at fastholde renterne uændret lave det kommende år og forsyne bankerne med billig likviditet frem til marts 2021, er det langt fra sikkert, at det er tilstrækkeligt til at få sparket inflationen op mod centralbankens mål på 2 pct.

Beslutningen bragte ikke meget nyt til markedet, som gennem et stykke tid har leget med tanken om, at renterne vil forblive uændrede lave langt ind i 2021.

Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”ECB’s hovepine er imidlertid, at efter seks års økonomisk opsving og den laveste arbejdsløshed i 11 år er der stadig ikke overbevisende tegn på, at centralbanken vil nå sit inflationsmål inden for de kommende år. Svag vækst i andet halvår af 2018 har nu - for anden gang i år-  tvunget ECB til at sænke prognosen for inflationen, så den nu forventes at stige fra 1,3 pct. i år til 1,4 pct. i 2020 og 1,6 pct. i 2021. Samtidig er markedsbaserede mål for inflationsforventninger faldet markant i år. De ligger nu under de lave niveauer, som tilbage i 2015 var en af årsagerne til, at ECB begyndte et storstilet opkøbsprogram af statsobligationer,” siger Rasmus Pilegaard.

Han uddyber, at inflationsforventningerne også er faldet mere i eurozonen end eksempelvis USA. Det understreger, at markedet ikke tror, at den nuværende politik vil kunne give et tiltrængt løft til inflationen fremadrettet.

”I år får ECB lidt tiltrængt hjælp til at løfte væksten fra en mere lempelig finanspolitik i flere eurolande, herunder Tyskland.  Men det er højst usikkert, om det er tilstrækkeligt til at drive inflationen op i en verden, som domineres af nedadrettede risici for væksten, herunder trusler om tariffer, et uafklaret Brexit og en italiensk regering, som igen er på kollisionskurs med Bruxelles. Så længe, at væksten ikke får et skub op, vil det tage endnu længere tid før kapacitetspresset øges i et omfang, som bliver inflationsskabende og renterne vil derfor forblive lave i længere tid,” siger Rasmus Pilegaard.

Som at kaste nøgler på et bord

I USA snakker man i centralbankkredse om at lade økonomien køre ”varm” og dermed skabe et pres, så inflationen i en periode overstiger centralbankens inflationsmål. Tanken er, at man kun ved at køre inflationen over målet vil kunne nå målet.

”Det svarer lidt til at kaste et sæt nøgler over på et bord. Hvis man kaster nøglerne, så de aldrig overstiger højden af bordkanten, er det ufattelig svært at få dem til at lande på bordet. Det er meget lettere, hvis de kastes i en bue op over kanten og derefter lander på bordet. I ECB er man endnu ikke nået til at tale om dette, og den nuværende kommunikation tyder mere på, at ECB vil prøve den umulige opgave at ramme inflationsmålet uden at økonomien når at overophede. I min optik vil dette føre til meget lave renter i Eurozonen og Danmark mange år frem i tiden,” lyder det fra Rasmus Pilegaard