Begrænset plads til positive aktieoverraskelser

Chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen

Regnskabssæsonen er godt i gang, men den stærke start på året har givet begrænset plads til positive aktieoverraskelser, lyder vurderingen fra PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen

Underpromise - overdeliver, lyder et klassisk marketingråd, som i disse dage er meget betegnede for udviklingen på aktiemarkederne. Her er situationen dog med omvendt fortegn, da mange virksomheder i øjeblikket må sande, at investorernes forventninger er sat så højt, at de kan blive svære at overgå. Det fortæller PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, som har blikket stærkt rettet mod denne og næste uges kvartalsregnskaber fra virksomheder som eksempelvis Apple, Amazon, Facebook, Shell og et hav af andre store, globale virksomheder.

”Aktiemarkederne har i 2021 fortsat de gode takter for sidste halvår 2020, og alle store indekser ligger positivt for året - Nasdaq med en stigning på 10 procent, og Dow Jones og S&P 500 med henholdsvis 11 og 12 procent. Og ser vi på perioden fra marts 2020 til marts 2021, så har vi oplevet det tredje største årlige stigning på aktiemarkederne nogensinde. Så selvom mange virksomheder har klaret sig godt, så er det ikke nødvendigvis nok til at skabe yderligere aktiehop, i og med indtjeningsvæksten allerede er priset ind,” siger chefstrategen.

Inflationsbekymringer fylder mere
Hun uddyber, at den seneste tids stigning i smittetryk i fx Indien og Sydamerika endnu ikke har givet markederne kolde fødder. Til gengæld er inflationsbekymringen blevet mere udbredt og bliver hyppigt italesat i den guidance, som følger med virksomhedernes kvartalsregnskaber.

”Inflation bliver nævnt tre gange hyppigere end for blot få måneder siden, så det er bestemt en bekymring, der er vokset. Det er sket i kølvandet på de stigende råvarepriser og de generelle flaskehalsproblemer i forhold til at imødekomme den stigende efterspørgsmål. Mange virksomheder kæmper med underleverandørproblemer, og det giver hurtigt domino-effekter i en verden, hvor alle er forbundne, men ingen har fuld kontrol. Den seneste tid har vi særligt set det indenfor chip-industrien, som på grund af sin kritiske betydning for samfundet ligesom vaccine-produktionen er blevet en politisk varm kartoffel, hvor man forsøger at styrke forsyningssikkerheden gennem hjemtagelse og lokal produktion,” siger Tine Choi Danielsen. 

Selvom markerne lige nu stadig er præget af optimisme, så er der ifølge PFA’s chefstrateg nogle langsigtede risici i form af deglobalisering, inflation og en eskalerende konflikt i Ukraine-Rusland-forholdet, som på sigt kan give anledning til uro. Hun forventer dog ikke, at det vil påvirke markederne i nærmeste fremtid, hvor investorernes blik i stedet vil være rettet mod virksomhedsregnskaber, centralbankmøder samt en række tonegivende økonomiske nøgletal.

Tonegivende nøgletal står i kø
”Set med økonomiske briller er det nogle spændende dage, vi går i møde. I aften dansk tid gør J. Biden status på de første 99 dage og ventes bl.a. at løfte sløret for en økonomisk pakke stilet til amerikanske familier. Samtidig fremlægger J. Powell resultaterne af rentemødet i Feds FOMC-forum, og senere på ugen får vi data om BNP-væksten i USA. I næste uge kan vi så gøre foreløbig status på regnskabssæsonen, når bl.a. Pfizer, Anheuser-Busch og Estee Lauder har aflagt rapport. Som sagt er forventningerne skruet godt i vejret, men indtil videre har virksomhederne også leveret. Det forventer jeg også vil ske i næste uge, så hvis der kommer negative udsving i markedet, vil det næppe være herfra,” vurderer Tine Choi Danielsen.