Sådan kan du koble af og komme helt ned i gear i sommerferien

Mange danskere går på sommerferie i den kommende tid, og i år har vi mere end nogensinde brug for at komme helt ned i gear i ferien. Men det er lettere sagt end gjort. Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA, giver her gode råd til, hvordan man kan holde mentalt fri fra arbejdet, komme helt ned i gear og minimere stress i sommerferieperioden.

Sommerferien står for døren, og dermed er der i den kommende tid mulighed for at slappe af og lade batterierne op. Og det er der god grund til. For tal fra PFA viser, at det særligt er i månederne efter sommerferien, at danskerne bliver ramt af stress, og derfor kan man ved at koble af i ferien gøre sit for at undgå at blive en del af den triste efterårsstatistik. 

Men ifølge Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA, er den sommerferie, som for mange venter lige om hjørnet, særlig vigtig i år – og ikke kun for at vi kan give vores krop og hjerne et afbræk fra hverdagen, så vi undgår stress. For efter mere end et år med corona og en lang anden nedlukning af samfundet har vi i år også brug for en pause fra hverdagen, så vi f.eks. kan tjekke ind med vores overordnede retning i livet og derigennem sikre, at vi ikke er tabt eller har mistet os selv.

”Ved at give os selv tid til at gå ned i tempo kan vi huske, hvem vi er, og hvad vi ønsker at gøre og være i livet. Og dermed kan vi også, hvis vi vil, reflektere over, om vi rent faktisk gør dét og er dér, vi ønsker. Vi skal med andre ord mærke efter, om der er behov for at overveje arbejdsrelaterede eller privatlivsmæssige ændringer i vores hverdag, som jo ventes at blive meget mere ”normal” på den anden side af sommerferien. Hvad vil vi egentlig gerne tage med fra det forgangne år? Hvad har været godt ift. vores hverdag? Og kan vi forene det i vores hverdag efter sommeren?,” siger Rikke Bay Haaber.

Men det er lettere sagt end gjort at komme ned i et sommerferiegear, som bidrager til at forebygge stress efter ferien og også giver plads til refleksion. Og i år bliver nok ingen undtagelse – tværtimod.

”Vi har generelt i denne informationstid en tendens til konstant at reagere på f.eks. sms, mails og globale nyheder, og det har for mange nok fyldt ekstra meget det sidste år. Derfor er det måske sværere - men vigtigere - end nogensinde, at vi i år afbryder forbindelsen og ændrer tempoet. Vi skal tillade os selv at give slip på hverdagen i sommerferien og huske på, at verden bliver ved med at dreje, selvom vi ikke er ”på” konstant og f.eks. er helt væk fra mails og internet,” siger Rikke Bay Haaber.

Hun giver her en række gode råd til, hvordan man kan holde mentalt fri fra arbejdet, komme helt ned i gear og minimere stress i sommerferieperioden.

Gode råd til at holde mentalt fri fra arbejdet, komme ned i gear og minimere stress i ferien

Planlæg din tid inden ferien:
Det handler om at skabe overblik og prioritere, hvilke opgaver der skal nås inden ferien, og hvad der kan vente. Det skal gøres i god tid - gerne tre uger inden - og målet skal selvsagt være realistisk i forhold til de opgaver, der skal løses.

Gør klar til at lukke ned tidligt:
Du kan med fordel allerede sætte auto-reply på mails og indtale fraværsbesked på telefonsvareren på den sidste arbejdsdag inden ferien og samtidig sørge for, at dagen er booket til at nå de sidste opgaver og ikke til møder, hvis det er muligt. Så får du lukket godt ned og går ud af døren klar til ferie.

Giv slip på arbejdet, når du har gjort dit:
Det, som kan skabe stress i forhold til arbejdet, er din relation til det. Husk, at det er dig, der bestemmer den værdi, du tillægger arbejdet, som jo i sig selv kun er f.eks. et stykke papir, nogle ettaller og nuller i en mail eller en fysisk handling. Derfor kan du arbejde med din evne til at give slip og sige; nu kan jeg ikke gøre mere, for jeg har gjort mit bedste.

Sæt feriearbejdet i system - og undgå det, hvis du kan:
Hvis du er i en stilling eller en situation, der kræver, at du er tilgængelig eller måske arbejder lidt i ferien, så sæt arbejdet i system. Et godt råd er at lægge et fast tidspunkt eller en fast dag i feriedagene eller -ugerne, hvor du tjekker dine arbejdsmails i et afgrænset tidsrum på eksempelvis en halv time. Og lad dine kolleger og din organisation vide det, så de ikke kontakter dig på skæve tidspunkter.

Skriv dine tanker om arbejde ned:
Hvis tankerne om arbejde alligevel sniger sig frem i ferien, så sæt dig ned, og skriv dem ned på et papir. I den proces får du dels styr på tankerne, dels hjælper det dig til at få tankerne ud af hovedet. Gem derefter papiret væk – du skal ikke sidde og arbejde videre på det dagen efter.

Tag nogle mentale pauser:
Forskning viser, at hvis du i nogle små øjeblikke i løbet af dagen gør noget, som er frigjort fra det, der presser eller stresser, så kan du slippe ud af arbejdstankerne eller svære og negative tanker. Det kan f.eks. være nogle vejrtrækningsøvelser, at lytte til musik eller nogle små fysiske træningsøvelser. Du kan også kigge på billeder af dine børn. Princippet hedder ’Relaxation Response’ og forårsager ændringer i nervesystemet. Du behøver kun at gøre disse ting i få øjeblikke ad gangen – samlet f.eks. 10 min. på en dag i løbet ferien – men også på arbejdet bagefter*.

Sov godt:
Dårlig søvn kan øge stressniveauet. Derfor er det vigtigt med en god nattesøvn, og den begynder, før du har trukket dynen op over ørene. For har du haft en hektisk dag, hvor du ikke har pustet ud, så går hjernen i gang med at bearbejde dagens mange indtryk, når du kryber til køjs. Og det går ud over søvnen. Derfor bør du huske at passe på dig selv hver dag: Hold nogle pauser ind i mellem, også selvom du ikke føler, du har tid. Husk at drikke vand i løbet af dagen (dehydrering giver dårlig søvn), og begræns dit aftenarbejde - også op til du går på ferie.


* Herbert Benson "Breaking the Train of Everyday Thinking" 2015 og mindfulnessekspert Chris Norre.