PFA: Danskerne vil i år indbetale rekordmange ekstra penge til pension

1.022 mia. kr.. Så mange penge stod der på danskere bankkontoer i september 2021. Dét er det sjette højeste niveau nogensinde, og det sker samtidig med, at bankerne igen hæver de negative renter på indlån. Det betyder, ifølge forbrugerøkonom hos PFA, Carsten Holdum, at danskerne i år kommer til at betale rekordmange ekstra penge ind på deres pension.

”Vi oplever lige nu, at rigtig mange logger ind på deres pension. Stigningen på de negative renter og de bugnende bankontoer giver nemlig rigtig mange danskere gode grunde til at overveje at indbetale ekstra penge til pension. Jeg forventer, at de ekstra indbetalinger kommer til at være på et rekordhøjt niveau i år,” siger Carsten Holdum.

Derfor giver det lige nu rigtig gode mening at indbetale ekstra på pensionsopsparingen og dermed udnytte de fradragsmulighederne, man har.

”At spare op i frie midler er altid en god idé, så man har noget at stå imod med, hvis man f.eks. bliver ledig. Men der er samtidig grund til at være opmærksom på, at mange nu bliver ramt af minusrenter på deres indeståender i banken. Her kan det være en idé at overveje at få en del af pengene investeret med et forventet afkast, hvilket f.eks. kan være via pensionsopsparingen,” siger Carsten Holdum.

Han tilføjer, at ekstra indbetalinger på pensionen desuden kan bidrage til, at man får større frihed til selv at vælge, hvor længe man vil arbejde, og hvornår man vil trække sig tilbage.

”Danskerne ønsker i stigende grad en såkaldt fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, hvor de f.eks. går ned i tid frem mod pensionsalderen, men så til gengæld bliver flere år i arbejde. Det kræver ekstra opsparing at gøre ønskerne til virkelighed, og jo tidligere man kommer i gang med at spare ekstra op, jo mindre betyder det om måneden. Går man med de planer, kan man overveje at indbetale ekstra på pensionsordningen, men det kan også være med afdrag på gæld eller opsparing i frie midler,” siger Carsten Holdum.

Hvis man vil udnytte fradragsmulighederne og indbetale ekstra på pensionen inden nytår, skal det ske med den faste pensionsindbetaling for december, hvis man indbetaler via sin arbejdsgiver. Skæringsdatoen er her d. 14. november. Indbetaler man over netbank eller ved indbetaling i banken, skal der indbetales senest den 29. december inden netbanken lukker.

Mulighed for attraktive skattefradrag

Han tilføjer desuden, at det især for alle, som betaler topskat, er fordelagtigt at udnytte det ekstra ligningsmæssige skattefradrag for indbetalinger til pension, der blev indført med pensionsreformen i 2018. Fradraget gælder i 2021 på indbetalinger op til 74.700 kr. Har man mindre end 15 år til folkepensionsalderen, er fradraget på 32 pct., hvilket giver et fradrag i år på op til 23.904 kr. Har man mere end 15 år til folkepensionsalderen, er fradraget på 12 pct., hvilket kan give et fradrag på 8.964 kr. i 2021.

Beregninger fra PFA viser, at det for topskatteydere vil give en årlig gevinst efter skat på hhv. godt 6.100 kr. og godt 2.200 kr. at udnytte fradraget fuldt ud, afhængig af om man har mindre eller mere end 15 år til pension.